luni, 16 mai 2011

Piesa de teatru PLURALUL ENGLEZESC vineri 10 iunie ora 20.00

"Pluralul englezesc" este piesa lui Alan Ayckbourn şi s-a jucat pentru prima data în 1972  la Criterion Theatre în Londra. Succesul sau a atins cote maxime în Marea Britanie, tocmai de aceea în 1974 ajunge să se joace pe Broadway cu nume sonore în rolurile principale.
Împărţită în trei acte "Pluralul Englezesc" este povestea a trei familii care se reunesc în preajma sărbătorilor de iarnă. Fiecare act se petrece, pe rând, în casa unuia dintre cupluri, dar ceea ce se dorea a fi o simplă cină între prieteni, se transformă într-o acţiune comică datorită păţăniilor gazdelor cât şi a musafirilor. Toate acestea duc la schimbări majore în destinele fiecărui personaj.
 
În regia lui Toma Enache, "Pluralul Englezesc" are o distribuţie de excepţie care a cucerit auditoriul: Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu, Constantin Cotimanis, Victoria Cocias, Armand Calota şi Delia Nartea dau viaţă personajelor creionate de Alan Ayckbourn.

Atunci când nu vrem să ne asumăm faptul că ne oglindim mai mult sau mai puţin în personajele acestei piese – parvenitul, profesionistul care se ratează, bancherul zgârcit şi fustangiu, alcoolica, depresiva sau gospodina cea prostuţă, cu aceeaşi uşurinţă putem să recunoaştem în ele oameni din jurul nostru. Viciile, păcatele, virtuţile, idealurile – toate se prind în hora în care căsnicia, po­zi­ţia socială, boala, profesia nu ar vrea să joace împreună, dar trebuie să o facă pentru a salva aparenţele sau situaţia. Mărire şi decădere, aceasta este o poveste veche de când lumea. Atenţie, însă! Nimeni nu urcă pe scara socială fără ca altcineva să coboare!

Trei cupluri: Sidney cel dornic de parvenire şi Jane, soţia lui prostuţă şi gospodină în casă, înfumuratul arhitect Geoffrey şi Eva, nevasta lui cu nervii zdruncinaţi, cam bătrânul bancher Ronald şi Marion, o soţie ce-şi îneacă frustrările în sticla cu whisky ajung să petreacă împreună Crăciunul, trei ani la rând. În fiecare an, unul dintre cele trei cupluri este gazdă. Norocul se schimbă şi el de la an la an şi, în timp ce Sidney devine dintr-un mic întreprinzător umil un afacerist bogat, bancherul şi arhitectul cad cu repeziciune din cercurile înalte în care se învârteau şi ajung să nu mai aibă cu ce-şi încălzi casa, respectiv de unde să împrumute nişte bănişori pentru mâncare.

Scenografia este semnată de Maria Dore şi Simona Marcu, iar regia tehnică este asigurată de Ionela Manole.

Biletele se gasesc la Secretariatul Casei de Cultura a Sindicatelor "Vasile Alecsandri" Bacau (intrarea din spatele cladirii, la etajul 1) de luni pana vineri, intre orele 08.00 - 16.00.Relatii la telefoane 0234.536.512 sau 0758.10.56.96 Pretul biletelor: 60, 50 si 35 (2/70) lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu