marți, 30 noiembrie 2010

Festivalul "Cantece dintotdeauna" - Zalau 2010

Folclor autentic pentru sălăjeni, de Ziua Naţională

un articol de Mihaela Pestean (30 Noiembrie 2010) Folclor autentic pentru sălăjeni, de Ziua Naţională  









Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău găzduieşte festivalul naţional de folclor in care işi dau concursul cei mai buni folclorişti din ţară.

Zalăul găzduieşte etapa finală a Festivalului naţional de folclor "Cantece dintotdeauna", dedicat Zilei Naţionale şi organizat de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din Romania (ANCCSR), ca etapă finală a proiectului naţional multicultural "Din dragoste de neam, de ţară". Cei mai talentaţi 320 de membri ai ansamblurilor folclorice, grupurilor vocale, solişti vocali şi instrumentali din Transilvania, Moldova şi Ţara Romanească urcă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Concursul a debutat aseară şi continuă azi cu recitaluri excepţionale susţinute de Petrică Maţu Stoian şi Mioara Velicu.

Pentru maine, de Ziua Naţională a Romaniei, organizatorii au pregătit un spectacol omagial. Vor urca pe scenă laureaţii Festivalului "Cantece dintotdeauna", ansamblurile folclorice "Porolissum" şi "Columna" Zalău, alături de solişti vocali şi instrumentişti de renume: Dinu Iancu Sălăjanu, Mioara Velicu şi Dumitru Fărcaş.

^Se doreşte ca acest festival naţional să devină o tradiţie, cel puţin din doi in doi ani să se organizeze acest festival la sfarşit de noiembrie, inceput de decembrie. Ne bucurăm că acest eveniment de amploare se desfăşoară la Zalău şi că vor fi aici cele mai bune ansambluri folclorice şi solişti din ţară", a declarat Radu Căpilnaşiu, primarul Zalăului, in conferinţa de presă dinaintea festivalului.

"Niciodată in istorie nu a fost nevoie mai mult ca acum de «dragoste de neam, de ţară». Noi trebuie să ne păstrăm ţara şi tradiţiile. Am ales ca etapa finală a festivalului de folclor să se desfăşoare la Zalău luand in considerare trecutul, istoricul zonei, trecutul folcloric al judeţului şi de sprijinul pe care-l acordă autorităţile locale unor astfel de evenimente şi pentru că Dinu Iancu Sălăjanu ne-a chemat aici la Zalău", a motivat Constantin Sarbu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, decizia organizării unui astfel de festival la Zalău.

Intrarea la spectacole este gratuită şi se face pe bază de invitaţii (cu locuri), distribuite, la cerere, de către reprezentanţii Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu