luni, 29 noiembrie 2010

Festivalul de la Zalau - presa locala

Zalăul, capitala folcloruluiun articol de Augusta TESINSCHI
30 Noiembrie 2010


Incepand de ieri, Zalăul găzduieşte, timp de trei zile, prima ediţie a Festivalului de folclor „Cantece Dintotdeauna ”- in cadrul căruia peste 300 de artişti, interpreţi, dansatori şi instrumentişti de muzică populară din intreaga ţară vor concerta in faţa publicului sălăjean.

Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din Romania, in parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Prefectura Judeţului Sălaj, Casa Municipală de Cultură Zalău şi Casa de Cultură a Sindicatelor organizează, in perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, prima ediţie a festivalului de folclor „Cantece Dintotdeauna”, festival care face parte din proiectul multicultural „De Dragoste, De Neam, De Ţară” . In cadrul festivalului işi vor da concursul aproximativ 320 de artişti, interpreţi şi instrumentişti de muzică populară din cadrul a 51 de case de cultură ale sindicatelor din ţară. Accesul publicului este gratuit şi se va realiza pe bază de invitaţii, care pot fi ridicate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău. Astfel, azi, incepand cu ora 18.00, spectacolul folcloric de pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor va fi oferit de instrumentiştii şi interpreţii Caselor de Cultură ale Sindicatelor din Transilvania, Moldova şi Ţara Romanească, iar in incheiere, cei prezenţi vor putea asista la un recital oferit de Mioara Velicu. Festivalul va continua maine, incepand cu ora 17.00, şi va consta intr-un spectacol festiv dedicat Zilei Naţionale a Romaniei, la care vor lua parte Ansamblul Artistic profesionist „Porolissum”, Ansamblul Folcloric „Columna” din municipiu, precum şi cunoscuţii interpreţi Mioara Velicu, Dumitru Fărcaş şi Dinu Iancu Sălăjanu.

De ce la Zalău?

In cadrul unei conferinţede presă desfăşurată ieri, organizatorii şi iniţiatorii acestui festival şi-au argumentat ideea realizării acestei prime ediţii la Zalău. Ioan Cristea, secretarul general al Asociaţiei Caselor de Cultură din ţară şi director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Arad, a precizat că trecutul istoric al zonei, tradiţia, activitatea intensă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, dar şi susţinerea din partea autorităţilor, in special a primăriei municipiului, a fost unul dintre motivele pentru care s-a optat in realizarea festivalului pe meleaguri sălăjene. Iniţial, Alba Iulia ar fi fost cea mai bună locaţie a festivalului, insă premergător zilei de 1 Decembrie, la Alba se face mai multă politică decat cultură. La conferinţa de presă a luat parte Dinu Iancu Sălăjanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Radu Căpilnaşiu, primarul municipiului Zalău, Ioan Bălcinoiu, directorul Casei de Cultură din Ploieşti şi Constantin Sirbu, directorul Casei de Cultură din Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu